Здрава пица: Лесен рецепт за ручек во кој ќе уживате без каење
Во денешно време, како што сè повеќе луѓе се свртуваат кон поздрав начин на живот, побарувачката за здрави и вкусни оброци се зголеми. Затоа, јадењата како здрава пица стануваат сè попопуларна опција за оние кои сакаат да уживаат во омилената храна без да се чувствуваат виновни.
Здравата пица е креативен пристап кон класичниот рецепт, користејќи висококвалитетни состојки и креативни комбинации за да се постигне совршена комбинација на вкус и хранлива вредност. Наместо традиционалното тесто, во рецептите за здрава пица често се користи интегрално брашно или друго брашно без глутен.
Со комбинирање на свежи состојки, избалансирани филови и внимателна подготовка, можете да уживате во вашето омилено јадење без чувство на вина. Пробајте различни рецепти и прилагодете ги на вашите преференции за да ја создадете вашата идеална верзија на пица која ќе ве воодушеви со секој залак. Таква е пицата со тесто од наут.
Состојки за тестото:
– 1 шолја брашно од наут
– 1 јајце
– 1 лажица маслиново масло
– прстофат сол
– прстофат сув босилек (по избор)
Состојки за филот:
– 1/2 шолја сос од домати
– 1 шолја свежи чери домати, исечени на половина
– 1/2 црвена пиперка исечкана на тенки ленти
– 1/2 жолта пиперка исечкана на тенки ленти
– 1/4 црвен кромид, тенко исечен
– 1 шолја свеж спанаќ
– 1 шолја сечкани шампињони
– 1 чаша сирење (моцарела, фета или по желба)
– свеж босилек за посипување
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови и подгответе тавче обложено со хартија за печење. Во сад измешајте ги брашното од наут, јајцето, маслиновото масло, солта и сувиот босилек додека не добиете тесто.
Расукајте го тестото во тенок круг на набрашнета површина или помеѓу два листа хартија за печење. Тестото префрлете го во подготвеното тавче. Намачкајте го сосот од домати преку тестото, оставајќи ги рабовите слободни.
Врз тестото наредете ги исечканите чери домати, пиперките, кромидот, спанаќот и печурките. Одозгора посипете сирење. Ставете ја пицата во загреана рерна и печете 15-20 минути или додека рабовите на тестото не поруменат и кашкавалот убаво не се стопи.
Извадете ја здравата пица од рерна, одозгора посипете свеж босилек и оставете малку да се излади пред да ја исечете и послужите.