Во продажба спреј кој ги штити површините од коронавирус до 90 дена

Научниците од Хонгконг развиле антивирусна обвивка која би можела да ги заштити површините од коронавирус за 90 дена.

Продажбата на спрејот кој ги штити површините од вирусот Ковид-19 започнала во Хонгконг по цена од околу осум евра, јавува британски Скај њуз.

На научниците од Универзитетот за наука и технологија во Хонгконг (ХКУСТ) им требало 10 години да ја развијат оваа обвивка наречена МАП-1.

Според нивните зборови, оваа супстанца може да се распрска по површините на јавните места, како што се кваките и лифтовите, а прави заштита од коронавирусот.

„Овие места често се допираат и на тој начин стануваат многу ефикасни преносители на болеста“, вели професорот Џозеф Кван, еден од главните истражувачи од ХКУСТ.

Спрејот е направен од милиони нано-капсули со дезинфекциски средства кои остануваат ефикасни во уништување на бактериите, вирусите и спорите дури и откако ќе се исуши, вели професорот Кван.

Тој вели дека ефикасноста на МАП-1 е зголемена со полимери чувствителни на топло, кои се распаѓаат при допир со луѓето и ослободуваат дезинфекциски средства – за разлика од вообичаените средства за дезинфекција како што се белило или алкохол.

Спрејот исто така е нетоксичен и безбеден за кожа и околина, тврдат истражувачите.

Тој е одоборен за службена и масовна употреба во февруари, по клинички испитувања во болницата во Хонгконг.