Вкусови што се памтат: Руска кујна – Црно кафе со вотка (РЕЦЕПТ)
Кога ќе се спомне руска кујна нешто што прво ви доаѓа на ум е руската салата која е особено популарна во овој период. Типично за руската кујна е што изобилува со богатство од рецепти чии главни состојки се риба, живина, печурки, шумски бобинки и мед во десертите.
Бидејќи пред на е уште една долга и зимурлива недела, а покрај тоа понеделничкото будењето е секогаш најтешко од сите овојпат се решивме да ви презентираме еден одличен рецепт како традиционалното црно кафе да го напарвите посилно од кога било.
Состојки:
– 150 милилитри црно кафе
– 20 милилитри вотка
– 20 милилитри Калуа
– 1 лажичка ликер од бадем
– 60 грама шлаг пена
– 2 лажички кафеав шеќер
Подготовка:
Во претходно свареното црно кафе кое ќе го послужите обојпат во подлабока шолја додадете ги вотката и Калуата и засладете по желба додека кафето е уште топло. Нанесете ја слаг пената одизгора и прелијте ја со ликерот од бадем. Се сервира додека е сеуште топло и е вистинско уживање.