7 C
Скопје

ВИДЕО | Разговор со Ивана Хаџиевска: Многу делови од женската историја се избирашни од културната меморија

Женската историја како дисциплина прилично доцна се јавува во нучната историја и историографија и претставува еден обид истражувачките и истражувачите да се спротивстават на нешто што би можеле да го наречеме епистемолошка неправда во однос на знаењата, познавањата и еден цел корпус на теми кој досега биле разгледувани низ призмата на патријахлниот историографски поглед, со тоа што би добиле една поширока слика за историските процеси, смета Ивана Хаџиевска, историчарка и независна истражувачка. „На пример, првото женско списание „Македонка“, првата печатена публикација уредувана од жени и посветена на проблемите на жените во Македонија, за време на Втората светска војна и по создавањето на државата, заради политиките на меморија предизвикале тоа да не е дел од тнр мастер наративи, иако според мене, станува збор за многу важно и можеби клучно списание од каде може да се учат историските искуства на жените и воопшто на населението“, вели Хаџиевска за Утрински брифинг.

Прочитајте и...  Во Грција денеска пристигнува првата пратка од вакцината на „Џонсон и Џонсон“, засега нема промени во планот

Според неа кон темите од женската историја не треба да се пристапува со романтизација и реликтност, бидејќи на тој начин не може да се стекне целосна слика за процесите. „На пример во периодот помеѓу двете светски војни, на територијата на Македонија постоеле женски организации со комунистички предзнак кои подоцна се слеале во Антифашистичкиот фронт на жените (АФЖ), но и редица други буржоаски и националистички во тогашен контекст, коишто се во постојан идеолошки флукс. Па имаме од српски мисионерки, патриотки и националистки како „Коло српских сестара“ и други хуманитарни мисии каде жените имале висока дејствителност, па до женски работнички организации во Скопје и Битола со класен предзнак наречени потребителни задруги и сите тие соработувале до одреден степен“, додава Хаџиевска. https://www.youtube.com/watch?v=ThpQdtlwFSE  

Прочитајте и...  Министерот за здравство на Тајван, Чен Ши-чунг: Со вакцинација, дисциплина и личната заштита во борба против ковид-19

Поврзани вести

Фаучи: Сите вакцини против ковид-19 одобрени во САД се безбедни

Слободен печат

Искра Михајловска: Архитектите се должни да помогнат да се избегнат итарпејовските манипулации при градењето и заштитата на објектите

Александра Бубевска

Индија со рекорден број на новозаразени, Мумбај се подготвува за целосно затворање

Слободен печат

Германски експерт предупредува: Полицискиот час е контрапродуктивен

Слободен печат

Ирската комисија почна истрага против Фејсбук откако беа објавени личните податоци на корисници

Слободен печат

Филипче до медицинските лица: Благодарност до сите заслужни за професионалноста, одговорноста и енергијата

Слободен печат

Остави Коментар