24 C
Скопје

Tag : Ивана Хаџиевска

Вести Македонија Слајдер

ВИДЕО | Хаџиевска: Дигитализацијата на учебниците и историските материјали ќе ги реши проблемите за тоа како се претставени жените

Изучувањето и приближувањето на наративи од историјата на жените во училиште може да биде многу возбудлив процес за учениците и ученичките, бидејќи секогаш носи критика...
Жена Магазин Магазин слајдер

Колумна на Ивана Хаџиевска: Во нашите учебници жените се „невидливиот род“

Ивана Хаџиевска
Гостинка во „Женски печат“ со своја колумна ни е историчарката и независен истражувач Ивана Хаџиевска, која пишува на тема дали нашите девојчиња имаат или немаат...
Жена Магазин Магазин слајдер

Интервју со Хаџиевска: Државата не е подготвена да ги поддржи истражувачите

Јасмина Кантарџиева Димков
Како независен истражувач, Хаџиевска се среќавала со ниската достапност на изворна документација, проследена со архивска неорганизираност. Од една страна, смета Хаџиевска, овие институции се доживуваат...
Вести Ви Препорачуваме Култура

ВИДЕО | Разговор со Ивана Хаџиевска: Многу делови од женската историја се избирашни од културната меморија

Александра Бубевска
Женската историја како дисциплина прилично доцна се јавува во нучната историја и историографија и претставува еден обид истражувачките и истражувачите да се спротивстават на нешто...
Ви Препорачуваме Жена Магазин Магазин слајдер

Ивана Хаџиевска, историчарка и истражувач: Какво е значењето на „Македонка“ – првото женско списание во Македонија

Ј.К.Д
Гостинка во „Женски печат“ / „Слободен печат“ со своја колумна ни е историчарката и независен истражувач Ивана Хаџиевска, која пишува за важноста и значењето на...