Тор­та со тиква (РЕЦЕПТ)

профимедиа

Сос­тојки:

3 кг тиква

4 јајца

3 ла­жи­ци гриз

10 ла­жи­ци ше­ќер

800 мл млеко

2 ла­жи­ци масло

2 ке­сич­ка ци­мет

Под­го­товка:

На нај­круп­на­та стра­на на рен­дето, из­рен­дај­те ја пот­реб­на­та ко­ли­чи­на на тиква.

Преф­рле­те ја из­рен­да­на­та тиква во под­ла­бок сад и во не­го до­дај­те го гри­зот.

Во друг сад из­ма­те­те ги јајца­та за­ед­но со ше­ќе­рот, а от­ка­ко ќе фор­ми­ра­ат цврста смеса, до­дај­те ги мас­лото, мле­ко­то и ци­ме­тот.

Ва­ка под­гот­ве­на­та сме­са пов­тор­но се мик­си­ра и по­сте­пе­но се до­да­ва тиквата. От­ка­ко це­ла­та тиква ќе се ста­ви во прет­ход­но из­ма­те­на­та сме­са со јајца, крат­ко се про­ме­шу­ва со по­мош на др­же­на ла­жица.

Ва­ка под­гот­ве­на­та сме­са се пе­че на тем­пе­ра­ту­ра од 180 сте­пе­ни око­лу 30 ми­нути.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот