Tag : западен

Вести Економија

Паѓаат цените на роамингот меѓу земјите од Западен Балкан

Слободен печат
Цената за дојдовни повици во роаминг во регионот од денеска дополнително се намалува од 2,9 денари на 1,5 денари, а согласно Договорот помеѓу земјите од...
Вести Економија

Буџетот на ЕУ за 2021 фокусиран на европското опоравување, средства се предвидуваат и за Западен Балкан

Слободен печат
Европската комисија го предложи буџетот на Европската унија за 2021 година во висина од 166,7 милијарди евра. Во него, меѓу другото, предвидено е и издвојување...
Вести Економија

Копач: 2020 одлучувачка за Западен Балкан по прашањето за обновливи извори на енергија

Слободен печат
Директорот на Секретаријатот на Енергетската заедница Јанез Копач, оцени дека оваа година ќе биде одлучувачка за регионот Западен Балкан во однос на прашањето за премин...
Вести Економија

Одобрени грантови за Западен Балкан

Слободен печат
Инвестициската рамка за Западен Балкан го прифати финансирањето на осум проекти за овозможување техничка помош на Албанија, Босна и Херцеговина, Косово и Србија, соопшти денеска...
Вести Економија

Глобалната рецесија турка милиони во сиромаштија

Слободен печат
Светска банка во својот последен извештај за глобалната економија проценува дека овогодинешниот пад на економските ективности во целиот свет ќе изнесува 5,2 отсто, што е...
Вести Економија

Светска банка со прогноза: Македонија со пад на БДП од 2,1 отсто годинава, Хрватска со најголем пад во регионот

Слободен печат
Според предвидувањата БДП во регионот на Западен Балкан оваа година ќе биде помал од 3,2 отсто, додека економското закрепнување ќе има раст од 4,6 проценти....
Вести Економија

Дигитализацијата спречи нагло растење на невработеноста

Слободен печат
Генералната секретарка на Регионалниот совет за соработка Мајлинда Брегу оцени дека  земјите од Западен Балкан користејќи ја дигиталната технологија успеале да го ублажат губењето на работни...
Вести Економија

ЕК го презентираше предлог буџетот за надворешна политика и проширување

Слободен печат
Европскиот Парламент и Советот на ЕУ треба да донесат конечна одлука по предлог буџетот на ЕК со која за земјите од западниот Балкан и Турција се...
Вести Економија

СБ: Доколку кризата продолжи во Македонија во сиромаштија би западнале од 55 на 130 илјади граѓани

Слободен печат
Симулациите на Светска банка предвидуваат стапката на сиромаштија да порасне од околу 17 отсто во 2019 до околу 20-23 отсто во 2020 година. Во Македонија...
Вести Регион

Италија го стави на располагање своето искуство со Ковид – 19

Слободен печат
Италијанските власти ги ставија на располагање своите оперативни инструкци за лекување на пациентите заразени со корона вирусот. Протоколите се преведени на сите јазици на земјите од регионот и сега...