УНЕСКО донесе прв меѓународен документ за вештачка интелигенција

УНЕСКО денеска соопшти дека усвоиле прв меѓународен документ за етика на вештачката интелигенција (ВИ) за регулирање на револуционерните технологии кои, и покрај многуте придобивки, носат и големи опасности за општеството. „Технологиите на вештачката интелигенција можат да донесат големи придобивки за човештвото” и „сите земји можат да имаат корист од нив”, но „во исто време ги …

УНЕСКО донесе прв меѓународен документ за вештачка интелигенција Read More »