Tag : скулптура

Културен печат

Изложба на скулптури во МКЦ: „Модулар“ на будноста, свесноста, солидарноста и скромноста

Тони Димков
Младинскиот културен центар во Скопје ја врати својата галерија во вообичаениот ритам на активности. Од 12 до 22 јуни во галеријата е поставена изложбата на...
Културен печат

Изложба во „Ко-Ра“: Ментално реновирање со необични скулптури

Тони Димков
Изложбата „Малите суштества од станот што се реновира“ на Ненад Тонкин содржи 13 скулптури, во галериски и мал формат, изработени во реди-мејд техника во комбинација...
Културен печат

Индивидуален истражувачки проект: Скопје е магичен град, полн со „тајни места“

Тони Димков
Периодот на социјална и на физичка изолација во изминативе два месеца секој човек го чувствува и го доживува на свој начин. Историчарот на уметност и...
Културен печат

Глобална акција: Скулпторот Сашо Саздовски е дел од проектот „100 земји, 100 маски“

Тони Димков
Во стилот на добротворниот концерт „Еден свет“, меѓународни визуелни уметници од 100 земји ја покажуваат својата поддршка на мерките за справување со пандемијата на коронавирусот...
Културен печат

Андреј Митевски: Каменот не дозволува премислување и несигурност

Тони Димков
Цела галерија новосоздадени скулптури создадени од камен може да се најде на фејсбук-профилот на Андреј Митевски. На дел од фотографиите е нагласено „работа во прогрес“,...
Културен печат

Излезе „Културен печат“ број 25 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков
КУЛТУРЕН ПЕЧАТ број 25, во печатеното издание на „Слободен печат“ (4-5.4.2020), на намален број страници поради ситуацијата со коронавирусот, во отсуство на културни настани пронаоѓа...
Вести Регион

Во Словенија запалена дрвена скулптура од Доналд Трамп, авторот тврди тоа е обична провокација

Слободен печат
Во словенечкото место Моравче кое се наоѓа во близината на Љубљана беше запалена и изгоре осум метри високата дрвена скулптура на американскиот претседател Донал Трамп,...