Tag : сива

Вести Економија Слајдер

На „сивата листа“ се најдоа нови седум земји

Слободен печат
Меѓународната агенција за следење на финансирањето на тероризмот (ФАТФ) соопшти дека додала седум нови земји на „сивата листа” поради пропусти во борбата против финансирање на...
Вести Економија

Сметководителите на удар од отсуство на комуникација во државните институции

Слободен печат
Подигнување на прагот на ослободување од царина за пратки од 45 евра на 90 евра, ставање во функција на Регистарот на вистински сопственици како законска...
Вести Економија

ММФ: Во Македонија уделот на сивата економија изнесува 37,6 отсто

Слободен печат
Уделот на сивата економија во севкупниот економски сектор на Северна Македонија изнесува 37,6 проценти, покажуваат податоците на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ). Според овој податок, земјава...
Вести Економија

Заев: Економските политики даваат резултати, следува инвестициски циклус од пет милијарди евра

Слободен печат
Зголемен БДП за над 40 отсто, позитивен раст на платите, намалена невработеност, вратена доверба кај инвеститорите, зголемени вложувања,…, се само некои од показателите содржани во...
Вести Економија

АППТ: Да се формира туристичка инспекција за справување со сивата економија

МИА Агенција
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) од минатата година заедно со коморите и со секторот за туризам при Министерството за економија иницирала формирање...
Вести Економија

Апликацијата МојДДВ ја презеле над 140.000 граѓани

Слободен печат
Управата за јавни приходи информира дека од 1 јули 2019 година кога започна реализацијата на мерката поврат на 15% од пресметаниот ДДВ, апликацијата МојДДВ преку...
Вести Економија

Бизнисот бара конкретни чекори од институциите за справување со сивата економија

МИА Агенција
Потребно е да почне постапката за доброволна регистрација во прва фаза за нерегистрираните субјекти, а доколку одбијат да се регистрираат, да се применат репресивни мерки...