• одбрана

Воената потрошувачка во ЕУ достигна рекордни 240 милијарди евра минатата година

Воените трошоци во Европската унија (ЕУ) достигнаа рекордни 240 милијарди евра во 2022 година, што е за шест отсто повеќе отколку во 2021 година, објави Европската агенција за одбрана (ЕДА). Шест од 27 земји членки на ЕУ ги зголемија своите воени трошоци за повеќе од 10 отсто минатата година. Шведска забележа пораст од над 30 …

Воената потрошувачка во ЕУ достигна рекордни 240 милијарди евра минатата година Read More »