• национална галерија

Ретроспективна изложба: Интимната приказна на бардот на акварелот Теофил Шулајковски – Тофе

Ретроспективната изложба на Теофил Шулајковски – Тофе, на која се изложени 137 дела од повеќе творечки циклуси на авторот, предизвика голем интерес кај ликовната јавност, а истовремено неговите синови го остварија оставениот аманет. Ликовниот уметник Теофил Шулајковски – Тофе без двоумење се вбројува во рангот на најзначајните македонски акварелисти. Тој се издвојува од колегите уметници …

Ретроспективна изложба: Интимната приказна на бардот на акварелот Теофил Шулајковски – Тофе Read More »