Tag : микеланџело

Магазин Магазин слајдер Ретро

Неговиот живот остана мистерија, со уметноста предизвика скандали, а денес се смета за еден од најдобрите сликари на сите времиња

Слободен Печат
Микеланџело Мериси, подоцна наречен Караваџо е роден на 29 септември 1571, во местото Караваџо во близина на Бергамо, во семејството Ферма, имал помлад брат кој...
Магазин

Како настанала Статуата на Давид, ремек-делото на Микеланџело

слободен печат
Микеланџело во 1504 година го завршил своето најпознато дело, „Статуата на Давид“. Ова ремек- дело, изработено од мермерна плоча од каменолом во Карара, на кое...