Највисокиот народ во светот почна да се намалува, а еве и зошто!

Холанѓаните долго беа највисоката нација во светот, но сега нејзините припадници стануваат сѐ пониски, пишуваат холандските истражувачи. Иако висината се зголеми во последните 100 години, студијата покажала дека Холанѓаните родени во 2001 година биле 1 сантиметар пониски од своите сограѓани од 1980 година. Кај жените, разликата била поизразена и изнесувала 1,4 сантиметри. Генерацијата од 1980 …

Највисокиот народ во светот почна да се намалува, а еве и зошто! Read More »