-2 C
Скопје

Tag : грчев

Колумни

Кога ќе затрепери безмилосното срце на Левијатан

Мирослав Грчев
По два месеца пандемиска „идила“, кога на планетата – и во нејзиниот македонски папок, се разбира – владееше практично незапаметен консензус во однесувањето на луѓето,...
Колумни

Капитализмот и коронавирусот: гроб од ведро небо!

Мирослав Грчев
На симболично ниво, неолибералниот капитализам започна во осумдесеттите, со пророчка ведрина и убедлив шарм, закитен со гранче бела мирислива гарденија во косите на британската премиерка...
Колумни

Цена на стравот

Мирослав Грчев
„Стравот глава чува“ е една од најчесто спомнуваните народни изреки. Никој не треба да се сомнева во нејзината веродостојност: стравот е едно од еволуциски најстарите...
Колумни

Мали белешки за коронавирусот, а за што друго?

Мирослав Грчев
Вечерта пред три дена преземав обврска да излезам од дома за да набавам лек за банална, но акутна инфекција на мој близок. Реков банална, само...
Вести Скопје Слајдер

Грчев: Одлуката на Владата, постаментот за споменикот на Мајка Тереза да биде пренамент е бесмислена

Комисијата за ревизија на проектот Скопје 2014 уште во 2018 година предложи рушење на три споменици, Ќосето, Воин на коњ и Мајка Тереза. Споменикот на...
Колумни

Резолуција со која фашизмот стана победник во Втората светска војна

Слободен печат
Длабоко во срцевината на секоја лага е запретана вистината за нејзиниот автор. Така лагата станува вистинито сведоштво за природата, мотивите и намерите на нејзиниот создател....
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Кој го дизајнираше „знамето на Грчев“?

Мартин Богатиноски
Во саботата се навршија 24 години од усвојувањето на Законот за знамето на Македонија, односно од денот кога почна да се користи сегашното државно знаме,...
Колумни

Трици и кучини, живот што значат

Мирослав Грчев
Изгледа како да постои некоја повисока логика во обратната пропорција помеѓу зловестите знаци што ја најавуваат катастрофата и нејзините размери, силина и последици. Поради тоа,...
Колумни

Скопје – од град на солидарноста до град на простачката неблагодарност

Мирослав Грчев
Како што идентитетот и душата на човекот исчезнуваат со бришењето на неговата меморија, така и духот на градот – колку и да се работи за...