Tag : есеист

Културен печат

Интервју со Ристо Лазаров: Кај и да се свртиш – трпки те лазат

Тони Димков
Проникливиот, изострен, објективен, но и немирен карактер на Ристо Лазаров е најцврстата платформа на која се потпира неговата творечка и новинарска работа. Речиси пет децении...
Културен печат

Интервју со писателот Томислав Османли: Нашиот жанр е парадоксот

Тони Димков
Творечкиот корпус на прозаистот, драматург, сценарист и есеист, Томислав Османли во краток период е збогатен со три нови изданија со различни жанровски определби. Ако во...
Културен печат

Интервју со Ерол Туфан: Творештвото е посег по бесмртноста

Тони Димков
Вистинска поетска и многу лична енциклопедија направил Ерол Туфан пишувајќи ја својата нова книга „Несоници“. Во издание на „ПНВ Публикации“ книгата деновиве треба да се...
Вести Култура Слајдер

Мартиновски: Во најтешките услови се создавани значајни дела, изолацијата не е нешто непознато за уметниците

Слободен печат
Владимир Мартиновски, поет, раскажувач, есеист, теоретичар, преведувач во „Утрински брифинг“ на „Слободна ТВ“ зборуваше за интересот и заложбата на студентите при услови на онлајн учење....
Вести Култура Слајдер

Амир Ор: Струга е на првата линија на културата во светот, овој град е навистина посебен

Слободен печат
Израелскиот поет, романописец и есеист Амир Ор е годинашен добитник на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата (СВП), соопшти фестивалот. Согласно востановената традиција, оваа...