Словенците со најголемата органска фарма во Европа: Продале видеоигра за милијарда долари, па вложиле во Војводина

поле фарма органско земјоделство
ФОТО: Unsplash

Словенците Иза и Само Логин се креаторите на познатата видеоигра „Talking Tom“, игра која во своето време го освои целиот свет. Тие ја продадоа компанијата за милијарда долари и купија повеќе од 4000 хектари земја во Банат, каде што планираат да се занимаваат со органско производство.

Министерот Бранислав Недимовиќ ја потврди нивната намера

„На 3.800 хектари тие сакаат да воспостават органско земјоделско производство и тоа ќе биде најголемата платформа за органско земјоделско производство во Европа“, рече Недимовиќ како гостин на „TV Happy“. Потоа нагласи дека се повеќе луѓе во Србија се занимаваат со органско земјоделско производство и дека тој самиот знае се повеќе луѓе од „ИТ“ секторот кои одлучуваат да се свртат кон таа професија.

Логинови се вистински пример за тоа

Тие основаа „ИТ“ стартап пред 12 години, а по серија обиди да создадат апликација која може да им донесе пари, но и слава, успеаја со „Toking Tom“. Оваа апликација, мачка која ви зборува, која ја храните и играте, многу брзо доживеа планетарната слава, па дури и денес на Јутјуб „мачката што зборува“ има дури 25,8 милиони следбеници, а нејзините видеа имаат десетици, некои и стотици милиони прегледи.

Апликацијата е преземена повеќе од три милијарди пати, и сето тоа им овозможи на нејзините креатори од Словенија да создадат профитабилна компанија „Outfit7“, која ја продадоа на кинеска компанија во 2017 година за милијарда долари. Потоа тие одлучија да се свртат кон некои други работи, а дел од нивната стратегија беше да се насочат кон органското производство.

земја почва

Затоа во Србија ја основаа компанијата „Логин Еко“, која, според податоците на Агенцијата за деловни регистри, се занимава со одгледување жито, мешунки и маслодајни семиња. Компанијата е активна во Србија од 2016 година, последните две години под ова име.

Нивниот проект во Војводина има една цел, а тоа е да обезбеди здрава храна за сите луѓе, изјави неодамна Иза Логин за словенечкиот дневен весник „Дело“.

„Сакаме да развиеме технологии и системи за тоа како органската храна може да се одгледува на големи фарми без компромис, без да мора да ја намалиме профитабилноста. Знаеме дека органските фарми се мали, но по три години тестирање оваа година, ќе добиеме сертификат за органско производство и ќе станеме една од најголемите органски фарми во Европа“, рече Логин за „Дело“.

Нивната фарма ќе биде најголемата „мирна“ фарма во светот,  изјави Логин. Тоа значи дека тие нема да користат препарати од животни и ѓубрива.

„Дури и да сакаме да одгледуваме храна со стабилно ѓубриво низ целиот свет, тоа нема да биде доволно. Затоа, неопходно е да се најдат одржливи решенија. Ние сами произведуваме ѓубриво за детелина, а еден дел од полето е наменет за раст на детелина, која служи како ѓубриво. Кога собирате пченица, ја косите детелината и ја префрлате на полето со пченица, оплодувајќи ја почвата. Мислам дека луѓето никогаш не го направиле тоа на толку големи површини“, рече Логин.

Таа вели дека овој начин на производство на храна требало да го започнат Германците по Втората светска војна, кога кризата со гладот ​​требало брзо да се реши. „Експертите предупредуваат дека, на пример, земјата во Германија или Англија, која е најинтензивно експлоатирана, веќе нема да биде плодна за триесет години“, вели Иза Логин.

Логинови ја основаа и Фондацијата Логин5, на чија веб-страница зборуваат за плановите со органско производство во Србија. Нивната идеја е, како што истакнуваат на веб-страницата на Фондацијата, со нивниот пример, органските фарми да го охрабрат локалното население, да ги инспирираат да се хранат поздраво и да им покажат дека одржливото земјоделско производство има своја перспектива.

Извор: „Danas.rs“

Видео на денот