Швајцарија на референдум одлучува за истополовите бракови

Парада на гордоста во Женева/ Фото EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

Во Швајцарија денеска гласачите на референдум одлучуваат за истополовите бракови.  

Според агенцијата АП, гласањето главно ќе се одвива по пошта, а избирачките места ќе се затворат на пладне. Швајцарија одобри граѓански партнерства од ист пол во 2007-ма година.  

Швајцарската влада, која го поддржа референдумот „Бракот за сите“, рече дека одлуката ќе ги стави истополовите партнери на еднаква положба со хетеросексуалните двојки, што ќе им овозможи заедничко посвојување деца и спонзори на сопружници по државјанство.  

Швајцарија со 8,5 милиони жители е традиционално конзервативна земја. Противниците веруваат дека заменувањето на граѓанското партнерство со целосни брачни права ќе ги наруши семејствата базирани на семејство помеѓу еден маж и една жена.  

Повеќето западноевропски земји веќе ги признаа истополовите бракови, додека повеќето во Централна и Источна Европа не дозволуваат брак помеѓу двајца мажи или две жени.  

Дури и ако помине референдумот, поддржувачите велат дека ќе поминат месеци пред истополовите двојки да стапат во брак, главно поради административни и законодавни процедури. 

 Друго прашање на гласачкото ливче денес е мерката предводена од левичарските групи за зголемување на даноците за враќање на инвестицијата и капиталот, како што се дивидендите или приходите од изнајмување недвижен имот во Швајцарија, како начин да се обезбеди подобра прераспределба и поправедно оданочување. Анкетите покажуваат дека референдумот најверојатно нема да биде изгласан во земјата позната по енергичниот финансиски сектор и релативно ниските даноци. 

Видео на денот