Што чувствува вашата мачка кога ќе ја оставите сама дома?

unsplash
Мачка / Фото: Unsplash/Milad B Fakurian

Постои верување дека мачките не се особено приврзани за својот сопственик, туку се приврзани само за нивниот извор на храна – нивниот дом. Наводно, мачката не ни забележува кога нејзиниот сопственик ќе се промени, но љубителите на мачки и сопствениците знаат дека тоа воопшто не е вистина. На мачките апсолутно им се потребни човечка љубов и топлина. Мачките ги сметаат луѓето со кои живеат за нивно семејство и тоа постојано го покажуваат на различни начини.

Мачка, домашен миленик
Фото: Pexels/Lina Kivaka

Кога одите на работа, на вашата мачка ѝ недостигате, истакнуваат експертите за проучување на домашни миленици. Тие посочуваат и дека долгото одвојување од сопственикот или промената на живеалиштето може да предизвика стрес кај миленикот.

Фото: Unsplash

Знаци што укажуваат на нарушена емоционална состојба кај мачката:

– недостиг од апетит или зголемен апетит;
– мокрење, најмногу на работи што му припаѓаат на сопственикот и имаат негов мирис;
– одбранбена агресија кон луѓето или другите мачки;
– екстремна будност и раздразливост, скокање при најмал шум;
– нерасположеност за игра.

Фото: Профимедиа

Ако ги забележите овие симптоми, однесете го вашето домашно милениче на ветеринар. Ако физичкото здравје е добро, тогаш на вашата мачка ѝ треба повеќе време заедно со вас, нежност и љубов.

ВИДЕО | Преслатки домашни миленици ја пресоздаваат „Flowers“ на Мајли Сајрус

Видео на денот