Се топат во уста: Посни крофни
Состојки:
250 милилитри млака вода
50 грама квасец
500 грама брашно
50 грама растителен маргарин
2 лажички шеќер
шеќер во прав по потреба
1 ванилин шеќер
Подготовка:
Во подлабок сад ставете ја млаката вода, една лажица шеќер, 5 лажици брашно и растопениот квасец. Убаво измешајте ги состојките и оставете ги да стасаат. Во друг сад, со миксер убаво изматете го остатокот од шеќерот со маргаринот. Добиената смеса претурете ја во садот со квасецот. Убаво измешајте ги состојките, а потоа додајте го и остатокот од брашното. Убаво измесете ги состојките и повторно оставете го тестото да стаса.
На работната површина развлечете кора со сукало, која нема да биде подебела од еден сантиметар.
Со чаша формирајте ги крофните. Пржете ги во поголема количина загреано масло за јадење.
Откако крофните ќе се изладат, наросете ги со шеќер во прав во кој сте додале еден ванилин шеќер.