Се топат во уста: Посни крофни

Profimedia

Состојки:

250 милилитри млака вода

50 грама квасец

500 грама брашно

50 грама растителен маргарин

2 лажички шеќер

шеќер во прав по потреба

1 ванилин шеќер

Подготовка:

Во подлабок сад ставете ја млаката вода, една лажица шеќер, 5 лажици брашно и растопениот квасец. Убаво измешајте ги состојките и оставете ги да стасаат. Во друг сад, со миксер убаво изматете го остатокот од шеќерот со маргаринот. Добиената смеса претурете ја во садот со квасецот. Убаво измешајте ги состојките, а потоа додајте го и остатокот од брашното. Убаво измесете ги состојките и повторно оставете го тестото да стаса.

На работната површина развлечете кора со сукало, која нема да биде подебела од еден сантиметар.

Со чаша формирајте ги крофните. Пржете ги во поголема количина загреано масло за јадење.

Откако крофните ќе се изладат, наросете ги со шеќер во прав во кој сте додале еден ванилин шеќер.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот