Рускиот психијатар Михаил Литвак со совети како да се справите со стресот и осаменоста

Unsplash
Unsplash

Книгата на психијатарот Михаил Литвак „Психолошко аикидо“ е преведена на повеќе од 300 јазици.
Неговиот принцип се заснова на: „главната работа е да се извлечеме, пред да тргнеме во напад“, што е и суштината на истоимена боречка вештина која во буквален превод значи -„Начин на хармонизирање на енергијата“

Истото правило важи и во психолошкото аикидо: главната работа е да избегнеме конфликт колку што можеме. Кога ќе дојде до расправија во семејството, на работа или со партнери, најважно е прво да се извлечете, да го видите проблемот, а потоа да нападнете – доколку тоа е неопходно.

Не плашете се од осаменоста

Зборот „осаменост“ во нашите глави создава слика на напуштена личност. Понекогаш сами сме виновни за осаменоста. Ако постојано се жалиме, лошо сме расположени, сите ќе побегнат од нас. Мора да имате храброст да бидете сами со себе, да разберете во што е вашиот проблем. Осаменоста не треба да ве плаши, бидејќи ни е дадена за да можеме да се разбереме себеси и нашите потреби.

Среќата е во нас

Ако научиме да се радуваме на малите нешта, ние навистина можеме да бидеме среќни. Бидејќи, ние почнуваме да се забавуваме. Зарем тоа не е главниот знак на среќа?

„Ако некое лице нема што да каже добро за себе, тој почнува да зборува лошо за другите“, тврди Михаил Литвак

Не обрнувајте внимание на навредите и критиките

Ако сте сигурни дека сте љубезна, добра, искрена личност, како можат злобните јазици толку многу да ве вознемируваат? На крајот на краиштата, злобните јазици, по правило, секогаш припаѓаат на неисполнетите лица.

Ако таквите зборови ве повредуваат, тогаш поставете си цел што ќе ја постигнете. И тогаш ќе видите дека повеќе нема да ве интересира што зборуваат другите за вас, затоа што ќе бидете горди на себе и на тоа што сте постигнале.

Пред сè, треба да си се допаѓаме самите себеси

Невозможно е да ги задоволиме сите. Тоа е исто како да се обидувате да дојдете до хоризонтот. Исто така сето тоа е бескорисно и недостижно. Ако се обидете да се вклопите, ризикувате да се изгубите себеси.

Видео на денот