Рецепт за домашен мајонез, сите состојки веќе ги имате во кујна
Сите знаеме дека мајонезот не е една од претерано здравите намирници, згора на тоа, ако често се јаде, може да се каже дека е нездрав за нашиот организам.
Содржи многу масти, шеќери и адитиви, но постои и рецепт за домашна верзија на мајонез. Тој нема да може да издржи толку долго, но затоа е поздрав од купената верзија.
Се подготвува брзо и лесно, а сите потребни состојки најчесто секоја домаќинка ги има веќе во фрижидерот.
Со оглед на тоа дека е време на слави, домашниот мајонез ќе ви биде една од главните состојки за приготвување на омилените крем-салати, особено на руската салата.
Состојки:
– 1 јајце
– мала лажица сенф
– мала лажица јаболков оцет
– сол и бибер (по вкус)
– 250 мл масло
Подготовка:
Земете длабок сад и измешајте жолчки, сенф, јаболков оцет и бибер. Потоа, сè добро изматете со миксер.
Потоа, додавајте малку по малку масло и матете цело време. Ако ви се случи текстурата да е поцврста, додајте уште малку масло.
Во друг сад измешајте ги и изматете ги белките и солта, а потоа сипете ја во смесата што сте ја добиле.
Сè убаво измешајте и матете со миксер неколку минути.
За крај, сè што треба да направите е сè да префрлите во стаклена тегла и да ја ставите во фрижидер. Имајте на ум дека домашниот мајонез може да стои помеѓу 5 и 10 дена.