Поетесата Љубинка Донева е добитник на наградата „Даница Ручигај“ на ДПМ

Признанието „Даница Ручигај“ што Друштвото на писатели на Македонија го доделува за книга поезија објавена во тековната календарска година од поетеса-членка на асоцијацијата, годинава ѝ се доделува на Љубинка Донева за стихозбирката „Сезона на пелинот“.

Селекторката Марина Мијаковска во образложението за изборот истакнува: „Поезијата на Донева е сугестивна, згусната во поетските слики и претстави и е куса по форма… Пелинот е симбол за животот денес, стравот за егзистенцијата, болката од дистопијата и дисхармониите во светот. Пелинот е симбол, метафора, архетип на животните падови: смртта, болеста, тагата, очајот, немоќта … ’Сезоната на пелинот‘ е синтагма што ја засилува поетската функција и на живата поезија ѝ дава продолжен живот. Стихозбирката на Донева е горчлива наслада, медицински еликсир во полен и мед за раните нанесени на женското тело“.

Со наградата „Даница Ручигај“ се чествува името на македонската поетеса што трагично и прерано го загуби животот во скопскиот земјотрес и се поттикнува и валоризира поетското творештво на македонските писателки.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 105, во печатеното издание на весникот „Слободен печат“ на 13-14 ноември 2021)

Видео на денот