Марс во квадрат со Плутон: Ќе испливаат фрустрации во насилство

Giulio Bonasone, Pluto descending into Hell, фото: Picryl

Овие денови може да видите како конфликтите ескалираат затоа што не можете повеќе да издржите. Сакаме промени, а со оглед на тоа што Марс има помош во форма на секстил со Сатурн во Водолија, тоа се општествени промени, кои се движат кон бунт против сите форми на контрола што ни се наметнуваат. Марс ќе влезе во знакот Бик на 7 јули кога ќе ги притиснеме кочниците и целосно ќе успориме по изминатите напнати денови, пишува астрологот Ана Мандиќ.

Моментално планетата Марс го завршува својот циклус на движење во знакот Овен, но овој крај не е воопшто лесен и може да биде многу бучен. Имено, самиот Марс е во својот знак на владеење, па затоа е многу силен, бидејќи овде се чувствува со полна сила, а пред да се пресели во знакот Бик и малку да забави, насилно удира кон квадратот со Плутон во Јарец.

Тоа се две планети кои симболизираат моќ, сила и акција, Марс како надворешна планета на дејствување и Плутон како скриена желба која суптилно го контролира исходот на ситуацијата. Но и двајцата се подеднакво силни во своите намери и подеднакво тврдоглави.

Какво лето го очекува секој хороскопски знак?

Така деновиве ќе видиме како конфликтите ескалираат бидејќи тоа веќе не може да се толерира. Ќе видиме ерупции на агресија кои се акумулираат долго време. Сето ова имајќи предвид дека Плутон е на самиот крај на Јарецот, но е ретрограден, а сите знаеме низ што поминуваме последните две години.

Сега овој Марс сака сето тоа да го извади од себе, но нема лесно да исчезне. Одеднаш гледаме армија која сака да освојува територии, но од друга страна има цела моќна машинерија што ја има зад себе и која има потреба да го контролира секој потег сега.

Насобраниот стрес кој се насобра во нас, сега би можел да избие, бидејќи ни е доста од сè и затоа што сакаме промени. Ние разбираме дека тоа веќе не е можно и дека е време да се започне нешто по ова прашање.

Со оглед на тоа дека Марс има помош во форма на секстил со Сатурн во Водолија, тоа се општествени промени, кои се движат кон бунт против сите облици на контрола што ни се наметнуваат.

На личен план, многумина, особено луѓето кои самите имаат тежок аспект на Плутон и Марс, може да се најдат во непријатни конфликти, каде што ќе мора да се бранат или ќе сакаат да стават сè во нечие лице сега, бидејќи им е доста од сè.

Бидејќи Плутон е суптилна планета, така што се чувствува повеќе на несвесно ниво, дејства од потсвеста. Конфликтите сега излегуваат на виделина, а можеби не сте ни свесни дека постојат во вас.

Но, сега имаме можност да станеме свесни и да се ослободиме од овие конфликти, односно да ги трансформираме фрустрациите во попозитивна и движечка енергија. Наместо да го правите тоа отколку да оставите сè на внатрешни фрустрации, само внимавајте да не претерате.

Точната конјункција ќе биде во петок на 1 јули, така што ќе биде ден на ескалација, а потоа енергијата паѓа, бидејќи Марс ќе се исцрпи, а на 7 јули ќе влезе во знакот Бик кога ќе притиснеме кочница и целосно забави по изминатите денови.

Видео на денот