Македонски басни: „Беседа на фауните“ на Ристо Давчевски

Друштвото за издавачка дејност „Македоника литера“ од Скопје го објави третиот том од досега непубликуваните басни на македонскиот писател Ристо Давчевски (1935-2009), како дел од триесетлогијата во десет тома со заеднички наслов „Беседа на фауните“. Третиот том содржи три книги со близу триста негови басни за млади и за возрасни: „Лагата не умира“, „Луда басна“ и „Сто и еден пријател“.

Авторскиот проект на Ристо Давчевски, кој е оригинален и единствен, содржи 30 книги со 3000 басни распоредени во 10 тома, а досега беа објавени два тома (2011 и 2014 година). Десеттомната серија претставува исклучително богатство не само за македонската литература, туку и за светската: досега ниеден автор на басни во светот не оставил зад себе толку обемен опус на басни.

Прочитајте и...  Книжевно првенче: Поучни раскази со силна порака

Најпознатите – Лафонтен има 12 книги и Езоп 600 басни, а Ристо Давчевски за време на својот 60-годишен творечки период напишал 6.000 басни, од кои повеќето од половината не се објавени. Проектот на Давчевски „Беседа на фауните“ е создаван дваесетина години, а оригинален е по тоа што половина од басните се посветени и на возрасните читатели.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 41, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 25-26 јули 2020)

Прочитај повеќе

ПНВ Публикации: Иновација за ново читателско искуство

Тони Димков

Книжевно првенче: Поучни раскази со силна порака

Тони Димков

Творечка емпатија: Глоса за македонските писатели

Трајче Кацаров

Модерно уметничко наследство: Ентузијастичка идеја прерасна во сериозен истражувачки проект

Тони Димков

Разговор со Бистра Георгиева: Умешноста да се фантазира е значајна независно од времето во кое живееме

Тони Димков

Проект „Пристапен музеј“: Tактилни слики станаа дел од постојаната поставка на Археолошкиот музеј

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Национална галерија: Професионалност и респект кон влогот и трудот на уметниците

Тони Димков

Интервју со поетот Бранко Цветкоски: Без страв, туку со стрв по животот

Тони Димков

Ликовна уметност: Со изложба на ДЛУМ заврши „Скопско лето“

Тони Димков

Изложба во Прилеп: Колорит што пленува со убавина и складност

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 43 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Фестивал на анимиран филм: „Флипбук филм фестивал“ го почнува своето патување

Тони Димков