Лани во Собранието донесени 65 закони, а годинава 175

Седница на Собрание на РСМ / Фото: МИА, Архива

Статистичките податоци за десеттиот мандат на Собранието, во период од 2020 до 2024 година, покажуваат дека од вкупно 52 пленарни седници, завршени се 33, а незавршени се 19.

– Усвоени се вкупно 698 незавршени точки, а остануваат уште 87 за разгледување. Во 2020 година се донесени 65 закони, додека во 2021 година вкупниот број донесени закони е 175, информира Собранието.

Во однос на преостанатите 87 незавршени точки, од Собранието соопштија дека е потребно да се разгледаат на седници на матичните комисии за нивно конечно понатамошно процесирање на пленарна седница.

Комисијата за политички системи и односи меѓу заедниците има преостанато 12 седници, додека Комисијата за здравство има само една седница. Останатите комисии имаат за одржување од четири до седум седници.

Извор: МИА

Видео на денот