Најголема вкупна стапка на плодност од почетокот на споредливите временски серијали имаше во 2010 година, зопто тогаш варираше меѓу 1,51 и 1,57.

Стапката на плодност најголема во Франција 

Во 2018. година Франција имаше стапка на плодност во просек 1,88 родени бебиња по жена и со тој просек беше држава членка со нависока вкупна стапка на плодност во ЕУ.

Прочитајте и...  Поглаварот на ИВЗ прогласи победа над пандемијата со ковид-19
Извор: Еуростат

Зад неа беа Романија и Шведска, двете со по 1,76, Ирска со 1,75, Данска со 1,73 и Чешка со 1,71.

Спроти нив, најниска стапка на плодност е забележана на Малта каде била 1,23 раѓања по жена, Шпанија со 1,26, Италија со 1,29, Кипар со 1,32, Грција со 1,35 и Луксембург со 1,38.