Ќе го обожавате: Подгответе си сами фокачо леб со маслинки и рузмарин (РЕЦЕПТ) – Слободен печат
ЕспресоХрана

Ќе го обожавате: Подгответе си сами фокачо леб со маслинки и рузмарин (РЕЦЕПТ)

Превкусен и неодолив, сигурно сте го пробале купечкиот фокачо леб, верувајте домашниот е уште подобар!

Овој неодолив фокачо леб е одличен како прилог со месо или зеленчук или како едноставна вечера со една чаша јогурт.

Потребни состојки:

За тесто:

• еден сув квасец

• прстофат шеќер

• 400 гр. брашно

• 175 мл. млеко

• 3 лажици маслиново масло

• 1 лажица сол

За фил:

• 6 лажици маслиново масло

• неколку гранчиња рузмарин

• 100 гр. црни маслинки

• крупна сол

Припрема:

1. Во подлабок сад, добро промешајте го брашното и квасецот. Потоа, додадете ги и останатите состојки и замесете меко тесто како за пица.

2. Тестото прекријте го со кујнска крпа и оставете го на собна температура околу еден час. Загрејте ја рерната на 200 степени.

3. Вака подготвеното тесто ставете го на хартија за печење, избоцкајте го со вилушка и премачкајте го со маслиновото масло.

4. Одозгора наросете со неколку гранчиња рузмарин, додадете ги исецканите маслинки и посипете со крупна сол. Лесно притиснете го тестото за да се залепат состојките, а потоа печете околу 20 минути, додека не добие златножолта боја.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close