Ќе го обожавате: Подгответе си сами фокачо леб со маслинки и рузмарин (РЕЦЕПТ)

профимедиа

Овој неодолив фокачо леб е одличен како прилог со месо или зеленчук или како едноставна вечера со една чаша јогурт.

Потребни состојки:

За тесто:

• еден сув квасец

• прстофат шеќер

• 400 гр. брашно

• 175 мл. млеко

• 3 лажици маслиново масло

• 1 лажица сол

За фил:

• 6 лажици маслиново масло

• неколку гранчиња рузмарин

• 100 гр. црни маслинки

• крупна сол

Припрема:

1. Во подлабок сад, добро промешајте го брашното и квасецот. Потоа, додадете ги и останатите состојки и замесете меко тесто како за пица.

2. Тестото прекријте го со кујнска крпа и оставете го на собна температура околу еден час. Загрејте ја рерната на 200 степени.

3. Вака подготвеното тесто ставете го на хартија за печење, избоцкајте го со вилушка и премачкајте го со маслиновото масло.

4. Одозгора наросете со неколку гранчиња рузмарин, додадете ги исецканите маслинки и посипете со крупна сол. Лесно притиснете го тестото за да се залепат состојките, а потоа печете околу 20 минути, додека не добие златножолта боја.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот