Интегрални кифлички со локум
СОСТОЈКИ
– 120 мл млеко
– 200 г бело брашно
– 200 г интегрално брашно
– 150 г шеќер
– 50 мл масло
– 2 јајца
– 1 сув квасец
– 1 ванила
– локум
– прав шеќер
ПОДГОТОВКА
Квасецот разматете го во млако млеко. Измешајте ги двата вида брашно. Едно јајце и една белка изматете ги и во нив додадете го квасецот. Измешајте ги шеќерот, маслото и ванилата и во течната смеса додајте го брашното. Месете да добиете меко тесто. Прекријте го со фолија и оставете го да нарасне. За тоа време исечете го локумот на помали парчиња. Потоа размесете го, па расукајте кора и исечте ја на триаголници. Во секој триаголник ставете по едно помало парче локум и завиткајте кифлички. Наредете ги во тепсија обложена со хартија за печење. Нека нараснат уште еднаш, премачкајте ги со жолчка и печете ги во рерна загреана на 180 степени. На крај изладете ги и посипет ги со шеќер во прав.