ФОТО | Уживаме во дворот на Мита во Злетово: Кој не сака цвеќе, не се сака ни самиот себе!

Фото: Приватна архива

Денес се наоѓаме во преубавото Злетово, вгнездено по долината на Злетовската Река, на надморска височина од 480 метри, поточно на просторот каде што Злетовска Река излегува од својата клисура, вдлабена во Осоговските Планини. Гости сме на Мита Антовска и во ова сончево време уживаме во нејзиното дворче.

фото-приватна архива
Мита е оператор на машина во компанијата „Адиент“. Одгледува цвеќиња откако знае за себе. И тоа го прави со голема страст и љубов.
За убавината на дворот е заслужна самата таа бидејќи, како што вели, мајка ѝ е постара и не е во состојба да ѝ помага, но затоа, многу ја поддржува.
На овој простор доминираат цвеќиња што имаат цвет, зашто нашата цветна дама е вљубена токму во таквите – расцветани убавици.
Мита е одлично информирана за негата на цвеќињата, вели дека во текот на летото бараат повеќе време за нега, а бараат и повеќе вода, додека сега, на есен, бараат повеќе чистење на листовите. Па, така, во секоја сезона си има куп работа околу нив.
– Немам омилено цвеќе бидејќи сите си ги сакам, сите ми се омилени и најубави, само сакам да имаат цвет!, – искрена е Мита.
Во текот на студените денови дел од цвеќињата ги…

Целиот текст и фотографиите проследете ги ТУКА.
Извор: Еспресо.мк

Видео на денот