Државната награда „11 Октомври“ постхумно за проф. д-р Методи Чепреганов

Фото: МИА

Одборот за државната награда „11 Октомври“ донесе одлука за доделување на државната награда ,,11 Октомври“ за 2022 година денеска ги објави добитниците на ова највисоко признание за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и другите дејности од јавен интерес на Република Северна Македонија.

Наградата за животно дело во областа на науката, му се доделува постхумно на проф. д-р Методи Чепреганов, невропсихијатар, додека за животно дело во областа на културата и уметноста, наградата им се доделува на поетесата Линдита Ахмети, на писателот Томислав Османли и на Мицко Јанкуловски, ликовен уметник.

Доделувањето на наградите е закажано на 11. октомври во Собранието на Република Северна Македонија.

Видео на денот