Белгија: Предностите на одгледувањето органски праз

Веќе неколку недели производителот Питер Вандорен веќе го бере новиот органски праз. Според органскиот одгледувач од Хуглед, Белгија, новата сезона изгледа добро.

„Побарувачката е добра досега, но истото беше минатата година во ова време. На почетокот на октомври, повеќето луѓе почнуваат да берат органски праз, па ќе треба да почекаме и да видиме како ќе се развива пазарот тогаш“, вели тој. Питер ја основал компанијата за одгледување праз во Хуглед пред околу 15 години. Откако го презел раководството од родителите, пред околу седум години решил да премине на органско земјоделство и сега површината е околу 45 хектари, пишува „24Часа.бг“.

„Во моментов одгледуваме карфиол за замрзнување, целер за преработка и делумно за свеж пазар и праз за свеж пазар. Имаме и мали количини ѓумбир, дињи и мини зеленило“. Така, за празот сега започнува новата сезона за компанијата која продава се преку РЕО аукцијата, а делумно и преку БиоВајб. Една од предностите овде е што следната сезона изгледа дека повторно ќе има можности поради помалиот француски род.

„Минатата година цената значително се намали бидејќи имаше притисок од францускиот производ. Сега неколку француски производители се вратија на конвенционалното производство, така што ќе има помалку француски органски праз. Ова секако е корисно за Холандија е помалку погодена, но Валонија секако гледа кон Франција штом има повеќе праз таму“.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот