„Бабо, дали ќе умреш? Кога ќе умреш, сето ова ќе биде мое“: Приказната на Ведрана Рудан по посетата на нејзиниот внук

Instagram
Фото: Instagram

Последната колумна на Ведрана Рудан е нешто посебно, за секоја жена. Сложените семејни односи се сложени дури и во најсложното семејство, само ако некој сака искрено да зборува за нив. Текст по кој плачевме од смеа, а потоа се замисливме малку: „Мојот внук ме посети“, објавен на нејзиниот блог ви го пренесуваме во целост.

„Нона, ќе дојдев“. Го немав видено со месеци. Син ни ми рече: „Му забранив на Крешо да доаѓа кај тебе додека не се освестиш. Го посрамоти целото семејство со твоите љубовни срања“.

„Носи се, му реков, го имаш својот живот. Нема да ме уценувате со внукот. Можам без тебе и без него. Ја спуштив слушалката“.

Не е дека не го сакам Крешо, не дека не го сакам мојот син, но денешните внуци не се она што беа. Во годините на Крешо, бев среќна што одев со баба ми низ полињата попрскани со диви јагоди. Крешо, кога ќе дојдеше кај мене, седнуваше пред моето биро, почнуваше да игра игри, со нозете на масата прашувајќи ме за: „Сок! Чипс! Похавано месо!“

Влезе во градината и остави некаква кутија покрај железната порта. Неговиот татко побегна за да не мора да се поздрави со мајка си. Се прашувам, за која мајка која е во седумдесеттите години не смее да ги троши своите пари како што сака?

„Дали си слепа? Сите овие мажи те искористуваат“. „ Како не, сине, гледаш дека и јас ги користам нив“. „Мамо! Ти си стара жена! Ќе останеш со гол газ“. „Не грижи се за мојот задник. Грижи се за својот. Вие сте недораснати во педесеттите години, кои едвај чекаат нивната мајка да умре за да се вселат во нејзиниот дом. Зошто не си купиш куќа?“.

„Прочитав интервју со мајката на Илон Маск. Кога бил мал, тој, неговите браќа и заедно со мајка им спиеле под отворено небо, кравите им ги лижеле лицата и ги буделе. Денес, Маск е еден од најбогатите луѓе во светот. Каде во Риека ќе најдам крава да ме лиже? Зошто кравите би ве лижеле додека живеете во вила? Никаде не пишува дека мајката треба да се грижи за своите деца и да одговара за нив до смрт. Ти си разгалена стара кукавица“.

Крешо носеше искинати бермуди и црна маица со натпис „F**K“, напишано со црвени букви! „Нона, дали ќе ми купуш мобилен телефон за роденден?“. „Добар ден, Нона, како си, Нона, те боли ли нешто, Нона? Биди малку учтив“.

„Што те боли Нона? Ќе умреш? Кога ќе умреш, сето ова ќе биде мое?“.„Кога ќе умреш, Крешо, кога ќе умреш. Јас нема да умрам туку ти. Зошто сето ова би било твое?“

„Кажи му на тато да оди по ѓаволите“. „Ти си стара жена, старите жени не смеат да кажуваат пцовки. Тоа е многу грдо. Дали ќе ми купиш мобилен телефон?”„ Нема да ти купам. Татко ти нека ти купи“. „Тато рече дека му е преку глава од тебе и рече уште нешто“„Што рече тато?“. „ Дали ќе ми купиш мобилен телефон?“. „Крешо! Нема да ме уценуваш! Тоа е многу грдо. Што рече тато?“.

„Тој рече дека ќе ги земе вашите способности и дека ќе одите во Рајот. Дали ќе ми купиш мобилен телефон?“. „Рај? Дали би ме ставиле во таа дупка? Таму лежеше покојниот Руди. Десет стаорци по пациент. Шетаа во „Рајот“ опуштено како тврди мачки. Руди деноноќно беше врзан за креветот и неговите деца му ги одземаа „способностите“ иако беше поспособен од нив. Судијата беше ефтин“.

„Дали сакаш да ми купиш мобилен телефон?“. „Ќе ти купам, а ти секој ден ќе доаѓаш кај мене и ќе кажеш кои се нивните планови. Татко ти е лош, сака да ја продаде оваа куќа“. „И тогаш сето ова нема да биде мое? „Браво, Крешо, така е. Јас и ти треба да внимаваме на татко ти да не ни ја украдат куќата“.

„Ќе морам да доаѓам кај тебе секој ден? И тогаш, дали ќе ми купиш мобилен, Ајфон?“. „Нона, ти донесов подарок“. „Подарок?“ „Подарокот е во кутијата таму“. „Отидов до вратата и ја отворив кутијата. Прекрасна црна мачка седеше во неа. Солзи ми потекоа во очите. Боже, колку ме сака таа малечка мачка“.

„Кречо, Крешо, колку добро дете си, благодарам, душо. Каде најдовте толку убава мачка? Го бакнав со валканата коса. Детето мрази вода“. „Мама рече дека не можам да ти кажам.“ „Што?“ „Дај ми сто куни“. „Еве ти сто куни“. Што ти кажа мајка ти?“.

„Нона, ти си глупава. Сега нема да ти кажам што рече мама“. „А јас нема да ти купам Ајфон“. „Лажго! Лажго!“. Мама ми рече да ти ја донесам мачкава затоа што ѝ досади цело време да чисти влакна. Може ли сега да си одам дома?“. „Можеш, и тој веднаш исчезна“.

Рај? Рај, з***и! За кои к***ц жените одат на вештачко оплодување?

Видео на денот