Американската здравствена агенција предупредува дека и вакцинираните можат да го шират делта-сојот

делта сој
Нова варијанта на коронавирусите/ Фото: Profimedia

Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) утврдија дека во области со високо ниво на инфекција со коронавирусот, и вакцинираните и невакцинираните граѓани мора да носат маска.

„Во ретки прилики, некои вакцинирани луѓе може да се заразат со делта-сојот и да го пренесат вирусот на други“, рече директорката на ЦДЦ, Рачел Валенски.

Здравствената агенција, исто така, препорача училиштата да го прифатат универзалното носење маски, иако претходните упатства наведоа дека вакцинираните ученици и вработени не треба да ги носат, пишува ABC News.

„ЦДЦ препорачува локалните власти да го поттикнат универзалното носење маски во затворени простории за сите наставници, вработени, ученици и посетители на училиштата, без оглед на статусот на вакцинација“, се вели во новите упатства на ЦДЦ.

Директорот на ЦДЦ, Рејчел Валенски, рече дека податоците покажуваат дека делта-варијантата „се однесува уникатно“.

Видео на денот