Актерката Ангела Стојановска ќе гo изведе перформансот „Срам“ во „Јавна соба“

Авторката и изведувачка Ангела Стојановска на 17 март, со почеток во 20 часот, во „Јавна соба“ (Паблик рум) ќе го изведе перформансот со наслов „Срам“.

– Ова е моето простување со срамот од моето тело, од храната, од живеењето во оваа земја. Од срамот кој сум го негувала долго време, кој понекогаш не е лично мој и доаѓа од постапките на другите. Ова е моето прифаќање, заблагодарување и раскрстување со срамот. Време е срамот да оди кај некои други луѓе – објаснува актерката Ангела Стојановска.

Креативни соработници на проектот се Милош Б. Андоновски, режисер, и Ева Камчевска, драматург. Поддршка низ креативниот процес Ангела имаше од Викторија Илиоска, изведувачка и кореографка, и Билјана Радиноска, театарска режисерка.

Извршна продуцентка на проектот „Срам“ е Емилија Чочкова, костимографијата е дело на Раде Василев, сценографијата на Мартин Манев, а техничката поддршка е на Филип Христовски.

Перформансот „Срам“ е развиван како авторски проект на Ангела Стојановска во рамки на платформата за изведувачки уметности на Фестивалот за феминистичка култура и акција „Прво па женско – испробување феминистички иднини“.

Платформата „Испробување феминистички иднини“ е финансиски поддржана од „The Kvinna till Kvinna Foundation“ и „FRIDA | The Young Feminist Fund“ и се реализира во соработка со Фестивалот MOT.

Видео на денот