5 C
Скопје

Tag : претстава

Културен печат

Театарска рецензија: „Херои 04:33“ – Парабола за стравот и за храброста

Културен печат
Претставата „Херои 04:33“, поставена по текст и драматургија на Сашо Димоски во режија на Деан Дамјановски, премиерно беше изведена на 45. Млад отворен театар во...
Културен печат

Интервју со Сашо Димоски, директор на Театар „Џинот“ Велес: Европеизација на програмскиот модел на театарот

Тони Димков
Раководството на Народниот театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ во Велес, претставувајќи ја програмата за сезоната 2021, насловена „Да се почне одново“, почна тригодишен театролошки...
Културен печат

Македонски народен театар: Камерни проекти со звучни актерски имиња

Тони Димков
Два проекти поддржани од Годишната програма на Министерството за култура на РСМ за 2021 година се подготвуваат на сцената на Македонски народен театар. Претставата „Само...
Културен печат

Театарска сезона со мото „Да се почне одново“ во Велешкиот театар

Тони Димков
Насловот на сезоната „Да се почне одново“ на Народниот театар „Јордан Хаџи Константинов – Џинот“ во Велес произлегува од театролошкиот проект што театарот ќе го...
Културен печат

Онлајн гостување: Велешкиот театар ќе настапи на „Сараевска зима“

Тони Димков
Театарот „Јордан Х. К. Џинот“ од Велес, со претставата „Кралските копилиња“, на 15 март ќе настапи на 47-то издание на фестивалот „Сараевска зима“. Заради пандемијата,...
Ви Препорачуваме Културен печат

Театарска премиера: Приказна за оперската дива што живеела во заблуда

Тони Димков
Турскиот театар во Скопје на 24 февруари премиерно ја изведе претставата „Славната Флоренс“, работена според текстови на П. Квилтер, Н. Мартин, Џ. Коган, Б. Крајчевска...
Културен печат

Театарска премиера во Битолскиот народен театар: Психолошки тест на капитализмот

Тони Димков
Битолскиот народен театар ја постави новата претстава „Ноќта кога ја убив месечината“, работена по текстот „Мостот“ од Лорен ван Велтер, а во адаптација и режија...
Културен печат

Интернационален проект „Патиштата на хероите“: Уметнички пристап кон социјалните и еколошките проблеми

Тони Димков
Македонскиот народен театар како координатор ќе биде дел од интернационалниот проект „Патиштата на хероите“, во кој ќе бидат вклучени седум организации-партнери од шест држави. Заедничката...
Културен печат

Театар за деца и младинци: Едноставна приказна за суштински нешта

Тони Димков
Театарот за деца и младинци (ТДМ) на 26 декември премиерно ја изведе детско-играната претстава „Некој нека ми каже колку сум важен“ во режија на гостинката...
Културен печат

Драмски театар: Претставата „Диши“ е направена низ процес базиран на сериозно истражување

Тони Димков
Премиерата на претставата „Диши“ на сцената на Драмски театар во Скопје се одржа на 29 декември. Претставата е поставена по текстот „Диши“ (Бели дробови) од...