Водич за замрзнување храна: Колку долго одредени намирници можат да останат во мраз
Не треба да замрзнувате вакумирана храна, јајца во лушпа, варени јајца, кафе, крем-сирење, пудинг, кисела павлака, пилешки салати, туна… Ова се дел од намирниците кои не треба да се ставаат во длабоко замрзнување и објаснување зошто:
Готвени тестенини: Замрзнувањето ќе ги уништи и вкусот и текстурата на тестенините. Тогаш тестенините ја вовлекуваат влагата во себе, поради што стануваат згмечени.
Веќе одмрзната храна: Повторното замрзнување на таква храна може да биде опасно по здравјето бидејќи бактериите така побрзо се размножуваат. Но, одмрзнатата храна можете повторно да ја замрзнете, ако прво ја зготвите.
Сосови: Особено оние на база на брашно или пченкарен скроб, бидејќи ја губат структурата.
Кечап: Ако се обидете да го замрзнете кечапот, тоа нема да влијае на вашето здравје, но ќе влијае на задоволството од јадењето – ќе стане воденест.
Пржена храна: Длабокото замрзнување ќе ја разводни крцкавата кора на пржената храна, правејќи ја непријатна и невкусна.
Авокадо: Многу е чувствително, па со длабокото замрзнување ќе ја изгуби својата текстура.
Свежи зачини: Листовите по одмрзнувањето ќе станат кафеави и згмечени. Ако сакате да замрзнете свежи билки, направете го тоа вака – исечкајте го, ставете го во сад за правење коцки мраз, прелијте го со вода и замрзнете го. Подоцна додадете ги коцките во јадењето.
Конзервирана храна: Никогаш не го правете ова бидејќи може да експлодира. Покрај тоа, кога храната е конзервирана, нема потреба да се замрзнува, бидејќи може да остане во конзервата многу долго.
Лебни трошки: Имаат тенденција да станат меки, односно да ја променат текстурата, па замрзнувањето не е добра опција за чување презла.
Краставици: Содржат многу вода, па со замрзнувањето ќе ја изгубат текстурата. а со тоа и вкусот.
Меѓу другото, не е добро да се ставаат во длабоко замрзнување преливи за салата во шишиња, неварени тестенини и ориз, житарки, јаболка, дињи, артичоки, модар патлиџан, зелена салата, компири (освен пире), ‘рдокви, никулци, газирани пијалаци и пиво.
Исто така, идеалната температура на замрзнување е минус 18 степени Целзиусови.
Намирници што може да се стават во длабок замрзнувач и колку долго:
Леб, колачи и колачи
Печен леб и колачи – 2 до 3 месеци
Непечен леб и колачи – еден месец
Свежи печени колачи – еден месец
Печени овошни пити – 6 до 8 месеци
Непечени овошни пити – 2 до 4 месеци
Палачинки – 3 месеци
Вафли – еден месец
Чискејк – 2 до 3 месеци
Месо
Јагнешко и телешко – 9 месеци
Свинско месо со коски – 4 до 6 месеци
Свинско месо без коски – од 4 до 12 месеци
Говедско месо со коски – 4 до 6 месеци
Говедско месо без коски – до 12 месеци
Цело пиле или мисирка – 12 месеци
Парчиња пилешко или мисирка – 9 месеци
Мелена месо од мисирка или свинско – 3 до 4 месеци
Дивеч – 3 до 4 месеци
Варена шунка – 2 месеци
Шунка која била конзервирана – 1 до 2 месеци
Сланина – еден месец
Колбаси – 1 до 2 месеци
Варено или печено месо – 2 до 3 месеци
Виршли – 1 до 2 месеци
Пржено пилешко – 4 месеци
Јадења од живина – 4 до 6 месеци
Морска храна
Бела риба – 6 месеци
Сина риба – 2 до 3 месеци
Чадена риба – 2 месеци
Варена риба – 4 до 6 месеци
Остриги – 2 до 3 месеци
Јастог – 12 месеци
Свежи ракчиња – 3 до 6 месеци
Лигњи и школки – 3 до 6 месеци
Млечни производи и јајца
Путер – 6 до 9 месеци
Маргарин – 12 месеци
Млеко – 3 до 6 месеци
Свежо сирење – еден месец
Цврсто сирење – 6 месеци
Сладолед – 2 месеци
Јогурт – 1 до 2 месеци
Сирови јајца (без лушпа) – еден месец
Овошје и зеленчук
Цитрусно овошје – 3 месеци
Друго овошје – 9 до 12 месеци
Јаткасти плодови – 3 месеци
Зеленчук – од 8 до 12 месеци
Друго:
Гулаш од месо – 2 до 3 месеци
Чорба од месо – 3 до 4 месеци
Супи и чорби без месо – 2 до 3 месеци
Свежо направен сок – 6 месеци
Пица – 1 до 2 месеци
Зачини и други билки – 12 месеци