Водич за замрзнување храна: Колку долго одредени намирници можат да останат во мраз

Фото: Profimedia

Не треба да замрзнувате вакумирана храна, јајца во лушпа, варени јајца, кафе, крем-сирење, пудинг, кисела павлака, пилешки салати, туна… Ова се дел од намирниците кои не треба да се ставаат во длабоко замрзнување и објаснување зошто:

Готвени тестенини: Замрзнувањето ќе ги уништи и вкусот и текстурата на тестенините. Тогаш тестенините ја вовлекуваат влагата во себе, поради што стануваат згмечени.

Веќе одмрзната храна: Повторното замрзнување на таква храна може да биде опасно по здравјето бидејќи бактериите така побрзо се размножуваат. Но, одмрзнатата храна можете повторно да ја замрзнете, ако прво ја зготвите.

Сосови: Особено оние на база на брашно или пченкарен скроб, бидејќи ја губат структурата.

Кечап: Ако се обидете да го замрзнете кечапот, тоа нема да влијае на вашето здравје, но ќе влијае на задоволството од јадењето – ќе стане воденест.

Пржена храна: Длабокото замрзнување ќе ја разводни крцкавата кора на пржената храна, правејќи ја непријатна и невкусна.

Авокадо: Многу е чувствително, па со длабокото замрзнување ќе ја изгуби својата текстура.

Свежи зачини: Листовите по одмрзнувањето ќе станат кафеави и згмечени. Ако сакате да замрзнете свежи билки, направете го тоа вака – исечкајте го, ставете го во сад за правење коцки мраз, прелијте го со вода и замрзнете го. Подоцна додадете ги коцките во јадењето.

Конзервирана храна: Никогаш не го правете ова бидејќи може да експлодира. Покрај тоа, кога храната е конзервирана, нема потреба да се замрзнува, бидејќи може да остане во конзервата многу долго.

Лебни трошки: Имаат тенденција да станат меки, односно да ја променат текстурата, па замрзнувањето не е добра опција за чување презла.

Краставици: Содржат многу вода, па со замрзнувањето ќе ја изгубат текстурата. а со тоа и вкусот.

Меѓу другото, не е добро да се ставаат во длабоко замрзнување преливи за салата во шишиња, неварени тестенини и ориз, житарки, јаболка, дињи, артичоки, модар патлиџан, зелена салата, компири (освен пире), ‘рдокви, никулци, газирани пијалаци и пиво.

Исто така, идеалната температура на замрзнување е минус 18 степени Целзиусови.

Намирници што може да се стават во длабок замрзнувач и колку долго:
Леб, колачи и колачи

Печен леб и колачи – 2 до 3 месеци
Непечен леб и колачи – еден месец
Свежи печени колачи – еден месец
Печени овошни пити – 6 до 8 месеци
Непечени овошни пити – 2 до 4 месеци
Палачинки – 3 месеци
Вафли – еден месец
Чискејк – 2 до 3 месеци

Месо

Јагнешко и телешко – 9 месеци
Свинско месо со коски – 4 до 6 месеци
Свинско месо без коски – од 4 до 12 месеци
Говедско месо со коски – 4 до 6 месеци
Говедско месо без коски – до 12 месеци
Цело пиле или мисирка – 12 месеци
Парчиња пилешко или мисирка – 9 месеци
Мелена месо од мисирка или свинско – 3 до 4 месеци
Дивеч – 3 до 4 месеци
Варена шунка – 2 месеци
Шунка која била конзервирана – 1 до 2 месеци
Сланина – еден месец
Колбаси – 1 до 2 месеци
Варено или печено месо – 2 до 3 месеци
Виршли – 1 до 2 месеци
Пржено пилешко – 4 месеци
Јадења од живина – 4 до 6 месеци

Морска храна

Бела риба – 6 месеци
Сина риба – 2 до 3 месеци
Чадена риба – 2 месеци
Варена риба – 4 до 6 месеци
Остриги – 2 до 3 месеци
Јастог – 12 месеци
Свежи ракчиња – 3 до 6 месеци
Лигњи и школки – 3 до 6 месеци

Млечни производи и јајца

Путер – 6 до 9 месеци
Маргарин – 12 месеци
Млеко – 3 до 6 месеци
Свежо сирење – еден месец
Цврсто сирење – 6 месеци
Сладолед – 2 месеци
Јогурт – 1 до 2 месеци
Сирови јајца (без лушпа) – еден месец

Овошје и зеленчук

Цитрусно овошје – 3 месеци
Друго овошје – 9 до 12 месеци
Јаткасти плодови – 3 месеци
Зеленчук – од 8 до 12 месеци

Друго:

Гулаш од месо – 2 до 3 месеци
Чорба од месо – 3 до 4 месеци
Супи и чорби без месо – 2 до 3 месеци
Свежо направен сок – 6 месеци
Пица – 1 до 2 месеци
Зачини и други билки – 12 месеци

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот