ВИДЕО+ФОТО | „Бабаграм“: Уред за комуникација со баби дизајниран од еден внук

Instagram
Instagram

Мануел Луисо Даљо од Шпанија, решил да најде начин како да комуницира со баба му Фелиса, 96-годишна старица која не знае да користи мобилен телефон.

Освен тоа, таа има проблеми со слухот. За да не биде осамена и тажна, Мануел го направил уредот наречен „Јајаграм“, а името потекнува од „јаја“ каталонскиот назив за баба и „грам“ кој е дел од името на апликацијата „Телеграм“ за праќање пораки.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Süreyya Akay (@sureyyaakay)

Овој уред испраќа гласовни пораки, а примените пораки ги испишува. За да се сними порака треба прво да се избере името на личноста кон која се испраќа пораката, потоа се стиска на едно копче и преку микрофонот се снима пораката, која преку апликацијата „телеграм“ стигнува до лицето.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Filo.news (@filonewsok)

Додека ако некој ѝ испраќа порака на бабата, таа пристигнува во пишана форма. Целиот апарат е дизајниран за да ѝ ја олесни комуникацијата на бабата, а Мануел за ова доби многу пофалби.

Видео на денот