Вашингтон пост: Над 1.7000 американски конгресмени биле робовладетели

Неодамнешното новинарско истражување во САД откри дека повеќе од 1.700 членови на американскиот Конгрес во минатото биле робовладетели. Како што објави Вашингтон пост, според анализите на регистарот на население и други релевантни извори, најмалку 1.700 членови на Конгресот биле сопственици на црни робови во текот на нивниот живот во 18, во 19 и во 20 век.

Меѓу тие конгресмени бил и сенаторот од Мериленд, Едеард Лојд, кој во 1832 година поседувал 468 робови. Меѓу робовладетелите конгресмени бил и сенаторот од Илиноис, Елиас Кент Кејн, кој во 1820 година се залагал за легализација на ропството.

Од Њујорк, од Њу Џерси, од Пенсилванија и од други држави до 20-те години од 19 век во Конгресот имало робовладетели. Речиси 20 проценти од Конгресот во 1860 и во 1861 година биле од робовладетелските кругови.

Во Конгресот на САД до почетокот на 20 век имало сопственици на робови, кои беа учесници во дебатите за ропството, како и актери во уставните реформи.

Видео на денот