6.8 C
Скопје

Tag : златко теодосиевски

Колумни

Етничка лотарија

Златко Теодосиевски
За жал, некои добри страни – само некои – на Годишниот конкурс за финансирање на т.н. проекти од национален интерес во културата за 2021 година...
Колумни

Breaking (Мијалков) news

Златко Теодосиевски
Ние навистина во државава почнуваме да живееме двојна реалност, во зависност од фамозната (и само наша) „перцепција“. Иако, се чини, нечиј „вид“ или видокруг, како...
Колумни

И стручноста ја убиваме, нели?

Златко Теодосиевски
Не знам колкумина обрнаа внимание на потписниците на прогласот – или како веќе ќе го нарекуваме овој интересен документ – викан „Фис-култура или култура“, ама...
Колумни

Не знаеме каква вредност имаме

Златко Теодосиевски
Фактот дека ние не учиме од грешките што секојдневно ги правиме е веќе ноторен факт, ама од таквите констатации – ако нештата не ги менувате...
Колумни

Лошо разбрана идеја

Златко Теодосиевски
Важноста на меѓународната културна соработка беше согледана уште во раните деведесетти години на минатиот век – значи веднаш по осамостојувањето – и тоа особено потребата...
Колумни

Будалите секогаш оро водат

Златко Теодосиевски
Денес ретко кој како Сашо Орданоски јавно ги спомнува „будалите кои оро водат“, дури напротив, власта, сегашнава, „на сва уста“ божем ги повикуваше сите стручни...
Колумни

Кој се плаши од волкот?

Златко Теодосиевски
Се разбира, насловот е само симболичен, ама се чини дека реално ја отсликува атмосферата во македонската култура по најавата на составот на новата македонска влада,...
Колумни

Гром од ведро небо

Оригиналниот наслов на текстот беше „Укинете го ресорот култура“ бидејќи беше пишуван по објавата/предупредувањето на двата синдикати од културата – СКРМ и СОНК – контра...
Колумни

Искривена димензија

Македонскава политичка, да не речам политикантска, иако тоа повеќе одговара, е веќе далеку од нормална зашто вакви спинувања на реалноста, вакви извртувања на случувањата и...
Ви Препорачуваме Колумни

(Мулти)генерациска катастрофа

Златко Теодосиевски
Тоа што генералниот секретар на Обединетите нации Гутиереш сега, речиси уште пред да се случи, јавно ја адресира генерациската катастрофа што му се заканува на...