Tag : жарко јорданоски

Ви Препорачуваме Колумни

Зoшто се објавуваат вестите за Филан

Гледам некои луѓе ги буни тоа што медиумите со голем интерес известуваат за апсењето на Филан Митрев во Германија и негодуваат дека тоа било незгодно,...
Ви Препорачуваме Колумни

Ако немаме проблем, зошто да не си го направиме сами?

Концептот на ДУИ познат како “псе јо” можеби се покажа успешен за мобилизација на нејзините гласачи по етничка основа и максимизирање на нејзиниот изборен резултат,...
Ви Препорачуваме Колумни

Оскар за пчелите

Жарко Јорданоски
Не ме изненадија номинациите на македонскиот филм „Медена земја“ за Оскар во две категории. Тоа е еден извонредно суптилен, топол филм, кој допира длабоки прашања...
Ви Препорачуваме Колумни

Европо, правда!

Жарко Јорданоски
Зошто токму сега Бугарската академија на науките излезе со оваа отровна одлука според која македонски јазик не постои, односно тоа е само дијалект на бугарскиот?...
Ви Препорачуваме Колумни

СЛОБОДЕН УДАР: Потрес на мозокот

Жарко Јорданоски
Деновиве многу луѓе со трепет во срцата ги следат сите информации од трагедијата во соседна Албанија, каде што неколку десетини луѓе загинаа, стотици се повредени,...
Колумни

СЛОБОДЕН УДАР: Хартија трпи сè, „нон-пејпер“ не!

Жарко Јорданоски
За дипломатијата велат дека е умешност некого да го отерате во мајчината, а тој да се радува како да ќе оди на некоја егзотична туристичка...
Вести Македонија

Ред пофалби, ред критики и многу задачи „за однапред“

Жарко Јорданоски
Да продолжи работата на СЈО, и тоа како независно и автономно тело, да се зајакне борбата со корупцијата, да се бара екстрадиција и судење на...
Ви Препорачуваме Колумни

А зошто воопшто Катица?

Ете, и тоа го дочекавме – „падна“ Катица Јанева! Симболот, каков таков, на борбата на македонскиот народ – каков таков – за правна држава – се...