20 C
Скопје

Tag : шуто оризари

Вести Македонија Слајдер

По шест неуспешни обиди, конечно обезбеден е матичен лекар за Шуто Оризари

Слободен печат
Министерството за здравство ја информира јавноста дека е најдено трајно решение на проблемот со матичен лекар во општина Шуто Оризари. После 6 неуспешни обиди за...
Вести Македонија Слајдер

Здружение ИРИЗ: Во Поликлиниката во Шуто Оризари има недостиг од матични лекари

Слободен печат
Околу 4 000 возрасни пациенти, како и околу 1 200 деца во поликлиниката во Шуто Оризари се без примарна здравствена заштита поради недостиг од матични...
Вести Македонија

Сред пандемија, 1.200 деца и 4.000 возрасни од Шуто Оризари оставени без основна здравствена заштита

Слободен печат
Поради заминувањето во пензија на двајца матични лекари, речиси 1.200 деца и 4.000 возрасни од Шуто Оризари се оставени без основна здравствена заштита веќе 2 месеци, сред пандемија. На...
Вести Македонија Слајдер

ВИДЕО | Ромите го „положија тестот“, зошто ковид – 19 е помалку проширен во Шуто Оризари, разговор со д-р Тефик Сали

Слободен печат
Општината Шуто Оризари во моментов има 36 активни случаи на ковид-19. Ромите во Северна Македонија сѐ уште и во 21 век на некој начин живеат...
Вести Скопје Слајдер

ВИДЕО: Во Шуто Оризари се уште нема матичен гинеколог

Повеќе од десет години во жените од Шуто Оризари имаат проблем да обезбедат матичен гинеколог во општината. Во овој временски период, периодично се решавал овој...
Вести Македонија

Во Шуто Оризари отворена народна кујна за лица во социјален ризик

Слободен печат
Во Шуто Оризари денсека е отворена народна кујна која ќе обезбедува храна и оброци за 320 до 380 граѓани во социјален ризик од Општината. Според...
Вести Македонија

На маките на жените од Шуто Оризари им нема крај: Се најде гинеколог, сега нема ехо апарат

Од 22 јануари 2020 година до сега гинеколошката амбуланта во Шуто Оризари стои заклучена. Тоа става во опасност околу 13.000 жени од општината кои се...
Вести Македонија

ЕСЕ: Жител на Шуто Оризари со часови чекал за да пријави новороденче за здравствена книшка, другите оделе преку ред

Слободен печат
 Ранливите категории граѓани се најчести жртви на институционална дискриминација и како последица на тоа се соочуваат со проблеми да ги остварат своите законски гарантирани права....
Вести Скопје

„Данке Дојчланд“: Германска донација од 16.000 евра за Поликлиниката во Шуто Оризари

Слободен печат
Донација од Германија во висина од 16.000 евра денеска е предадена во поликлиниката во Шуто Оризари. Набавена е опрема и медицински материјали, а дел од...
Вести Македонија

ОН утврди дискриминација врз жените Ромки во Шуто Оризари и препорача државата да им овозможи матичен гинеколог

Александра Бубевска
Комитетот за елиминација на дискриминација врз жените при Обединетите Нации утврдил дискриминација кај две жени од Шуто Оризари на кои во 2015 година им било...