Tag : пикасо

Магазин Магазин слајдер Скопје Филм и ТВ

Откако Пикасо го гледал документарецот за земјотресот во Скопје во 1963, го насликал плакатот за југославенскиот филм „Битката на Неретва“ (ФОТО)

Слободен печат
„Битката на Неретва“ е еден од најамбициозните филмови на поранешна Југославија. Најголемите sвезди на светот во тоа време, Јул Бринер, Франко Неро и големиот Орсон...
Жена Магазин

Југословенката на која Пикасо ѝ го уништи животот: Мажите се крадци на идеи, а Пикасо е голем грабливец (ФОТО)

Слободен Печат
Благодарение на познанството со францускиот поет Пол Елијар и одличното познавање на шпанскиот јазик, француската уметница – сликарка, поетеса и фотограф, Дора Мар во 1936...
Вести Свет

Тито го натерал Пикасо да дизајнира плакат за негов филм: Му платил со 12 шишиња вино!

Слободен печат
Јосип Броз Тито сакал СФРЈ по секоја цена да добие Оскар, па на тој начин собрал славни имиња за филмот „Битката на Неретва“, а најголемата...
Здравје Магазин

МОЖЕТЕ ДА СЕ РАЗБОЛИТЕ! Никогаш не купувајте ПОЛОВНА ОБЛЕКА, многу е опасно!

Слободен печат
Пабло Пикасо живеел 92 години и целиот свој живот почитувал еден принцип – никогаш својата облека и личните работи не ги подарувај на други луѓе....