Tag : нон пејпер

Вести Македонија

Ќучук: До мај да има јасна слика за иднината на Северна Македонија во ЕУ

Слободен печат
Илхан Ќучук, известувачот за Северна Македонија во Европскиот Парламент денеска во својство на заменик претседател Европската Алијанса на либерали и демократи (АЛДЕ) зборуваше на конференцијата...
Вести Македонија

Бибер: Крајната цел на францускиот нон-пејпер треба да биде членство на Македонија во ЕУ

Слободен печат
Доколку сакаме да зборуваме сериозно за проширувањето на ЕУ, треба да го прифатиме францускиот нон-пејпер како една позиција, но сирурно нема да биде прифатен како...
Вести Македонија

Димитров: Во нон-пејперот има работи кои нема да бидат лесно спроведливи

Слободен печат
Во францускиот нон-пејпер има идеи што се добри и има идеи што нема да бидат лесно спроведливи. Важно е што крајот на процесот е полноправно...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Францускиот нон-пејпер е повеќе блеф отколку репер

Соња Христовска Угриновска
Франција не добива поддршка од другите земји членки на ЕУ во врска со нон-пејперот во кој е опишана француската идеја за новата методологија за проширување...
Вести Македонија

Германија не го „мириса“ „Нон Пејперот“ на Франција

Слободен печат
Францускиот предлог за реформа на процесот на проширување на ЕУ, за кој треба да се расправа на денешниот министерски состанок на ЕУ, не носи ништо...
Вести Македонија

Францускиот „нон пејпер“ е ново одолговлекување на проширувањето

Весна Тодоровска
Министрите на земјите членки во Брисел за првпат дебатираа за необврзувачкиот сет на предлози со кои Франција предлага измена на начинот со кој новите членки...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Дебата Халили-Муцунски: Датум за преговори кон крајот на идната година, или реформи наместо датум!

Љубиша Николовски
Во дебатата на Слободна ТВ потпретседателот на Советот на Амбасадори Мухамед Халили ја истакна важноста на „Нон пејперот“ на Франција затоа што, како што вели,...
Вести Македонија

Тимоние: Со големо внимание ќе ги сослушаме забелешките за нон-пејперот од македонската страна

Слободен печат
Франција најпрво ги очекува реакциите на нон-пејперот од земјите-членки, но исто така со големо внимание ќе ги сослуша и забелешките и од македонската страна, посочи...
Вести Македонија

Во нон-пејперот го нема датумот!

Мартин Богатиноски
Франција го испрати нон-пејперот до земјите членки на Европската Унија, а од Европската комисија (EK) бара новата методологија да биде објавена до крајот на јануари...
Вести Ви Препорачуваме Македонија

Владата го доби нон-пејперот, методологијата на Макрон да се објави во јануари

Слободен печат
Обновениот пристап во процесот на проширување на Европската унија што го бара Франција, во кој владеењето на правото и темелните права остануваат во прв план,...