Tag : министерство за животна средина

Вести Македонија

Министерството за животна средина ја следи состојбата со Преспанското Езеро

Слободен печат
Состојбата со Преспанското Езеро се следи во континуитет и се преземаат активности во рамки на надлежностите, информира Министерството за животна средина и просторно палнирање, кое...
Вести Ви Препорачуваме Скопје

Градинки, училишта и министерства се греат на нафта и мазут

Кој го загадува воздухот во Скопје и кои се главните виновници за отровниот воздух кој го дишеме? Ова прашање се актуелизира секоја година, особено во...
Вести Македонија

Евтините уреди за мерење на аерозагадувањето не даваат релеванти податоци

Слободен печат
Малите, евтини сензори (low cost sensors) кои сé почесто се користат за мерење на аерозагадувањето, не се сигурни, ниту даваат валидни, релевантни податоци, предупредува Министерството...
Вести Ви Препорачуваме Скопје

ЛИНДАНОТ КАЈ ОХИС ЌЕ СЕ ЧИСТИ 30 МЕСЕЦИ: Можна е хаварија ако не се почитуваат овие правила

Линданот е отровен инсектицид, кој во кругот на фабриката „Охис“ е депониран со години. Според истражувањата на професорите Трајче Стафилов и Виктор Стефов од одделот...
Вести Македонија

ЗАГРИЖУВАЧКИ: Дневно трошиме по еден милион најлонски ќеси

Министерството за животна средина подготвува Закон за пакување и отпад од пакување со кој се очекува до 2021 година за 50 проценти да се намали...