-7 C
Скопје

Tag : меѓународен ден

Вести Македонија

Знаковниот јазик не е доволно застапен во нашата земја

Слободен печат
Знаковниот јазик не е доволно застапен во нашата земја, на глувите лица им е потребна помош за да напишат Си-Ви или да напишат барање до...
Вести Македонија

Се одбележува Меѓународна недела за подигнување на свеста за тироидната жлезда

Слободен печат
Од вчера до 31 мај компанијата „Варус” од Скопје како овластен застапник на германската фармацевтска компанија „Мерк”, а во соработка со Здружението на лекари по...
Вести Македонија

Меѓународен ден на акушерките: Креаторите на политики треба да имплементираат промени за признавање на оваа професионална улога

Слободен печат
Да се акредитираат високи школи за акушерки, Законот за образование да им овозможи нивно академско образование, тие да ја водат клиничката пракса, да се зголеми...
Вести Македонија Слајдер

Јорданоски: Во оваа криза се покажа колку медиумите се лесни за контрола – Тие се пресудни за демократијата и едно здраво општество

Слободен печат
Тоа што можеби сега е светски тренд, а нас не дочекува во Македонија со една релативна неподготвеност, а тоа е каде ќе оди слободата, демократијата...
Вести Македонија

МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА ВОЛОНТЕРИТЕ: 53 нови американски волонтери во Македонија

Слободен печат
По повод Меѓународниот ден на волонтерите – 5 декември, Волонтерскиот центар Скопје (ВЦС) и Американско катче Скопје (American corner Skopje), со поддршка на Коалицијата на...
Вести Македонија

„И ние постоиме” – во Гевгелија одбележан Меѓународниот ден на лицата со хендикеп

Слободен печат
„И ние постоиме” беше пораката што денеска од Гевгелија ја испрати здружението на граѓани „Мобилност” по повод 3 Декември, Меѓународниот ден на лицата со посебни...
Вести Македонија

Меѓународен ден на лицата со попреченост

Слободен печат
Со промоција на Тимот за мониторирање на имплементацијата на Конвенцијатана ОН за правата на лицата со попреченост и на Посебниот извештај за остварување на правото...
Вести Македонија

Меѓународен ден на лицата со попреченост: Тие бараат отстранување на сите видови на бариери

Слободен печат
Отстранување на сите видови бариери, меѓу кои и физичката непристапност до институциите, поголема инклузивност во образованието, пристап до здравствени услуги, поширока употреба на толковниот јазик...
Вести Македонија

Во Владата ќе биде одбележен Меѓународниот ден на лицата со попреченост

Слободен печат
Националното одбележување на Меѓународниот ден на лицата со попреченост ќе биде одржано денеска во Владата на Република Северна Македонија. Во рамки на настанот ќе се...
Вести Свет

Денес се одбележува Меѓународниот ден за борба против насилството врз жените

Слободен печат
Меѓународен ден за борба против насилството врз жените годинава се одбележува под мотото „Обојте го светот портокалово: Генерацијата еднаквост против силувањето”. Како и претходно и...