13 C
Скопје

Tag : климатски

Вести Економија

Со паметни климатски практики до поотпорно земјоделство

Слободен печат
Земјоделството е особено чувствително на екстремни временски услови и катастрофи. Климатските промени предизвикуват големи штети на земјоделското производство и влијаат на руралната егзистенција и сигурноста...
Вести Економија

„Централните банки нема да можат да го спасат светот“: Климатските промени ќе ја предизвикаат следната финасиска криза

Слободен печат
Од централните банки не може да се очекува да го спасат светот од климатските промени, се вели во новата книга на Банката за меѓународни порамнувања....
Вести Економија

Повеќе од 20 милиони лица годишно се раселуваат поради климатските промени

Слободен печат
Климатските промени се причинители околу 20 милиони лица годишно да го напуштат својот дом. Ова е во просек на едно лице на секои две секунди...
Вести Економија

„Голем зелен ѕид“ од 8.000 километри се гради во Африка (ВИДЕО)

Слободен печат
Иновацијата „Големиот зелен ѕид“ е поврзана со климатските промени. Според проектот, ѕидот ќе опфаќа површина од 100 милиони хектари на кои ќе бидат засадени дрвја...
Вести Ви Препорачуваме Свет

„ГОЛА ПАРАДА“: Илјадници активисти ширум светот уапсени, во Австралија демонстрантите маршираа без облека

Слободен печат
Деновиве можеби сте слушнале за протестите на групата „Екстинкција бунт“, климатски активисти кои веќе неколку дена протестираат во делови од светот, како Австрија, Германија и...
Вести Свет

ЛИСИЦИ ЗА ХОЛИВУДСКАТА АКТЕРКА: Џејн Фонда уапсена на митингот за климатски промени (ВИДЕО)

Слободен печат
Американската актерка Џејн Фонда беше уапсена кај американскиот Капитол, бидејќи таа мирно протестираше против климатските промени. На актерката и уште една активистка им беа ствени...
Вести Ви Препорачуваме Свет

ПРОТЕСТИ ШИРУМ СВЕТОТ: Во Монтреал предводник беше Грета Тунберг

Слободен печат
Учениците на протестот ги предводеше токму Грета, која во Монтреал пристигна по учеството на две седници на ОН во врската со климатските промени на 74....
Вести Економија

Димковски: Климатските промени нанесуваат сериозни штети врз земјоделието

Слободен печат
Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, денеска учествуваше на шестата сесија на Работната група „Земјоделство и Рурален развој“, на Националната конвенција за Европска...
Вести Свет

Поради климатските промени стотици милиони луѓе ќе се иселат

Слободен печат
Меѓународната организација за миграции при ОН предупредува дека поради последиците од суши, поплави, пожари и глад, поврзани со климатските промени, меѓу 25 милиони до милијарда...
Вести Економија

ФАО ќе помага за мерење на влијанијата на климатските промени врз земјоделството

Слободен печат
Земјоделството е особено чувствително на екстремни временски услови и катастрофи. Во земјите во развој, земјоделскиот сектор апсорбира 26 отсто од вкупната економска штета и загуба...