• канонизација

МПЦ-ОА ќе го прогласи Кирил Пејчиновиќ за светец, во неговиот Лешочки манастир

На 16 октомври, недела, во присуство на архиереите на МПЦ-ОА, во манастирот во тетовското село Лешок ќе биде извршена канонизавција на јеромонахот Кирил Пејчиновиќ, кој бил игумен на манастирот и во него е погребан, соопшти Црквата. Идејата за канонизацијата на Пејчиновиќ, кој е значаен македонски просветител и еден од првите писатели на народен македонски јазик, …

МПЦ-ОА ќе го прогласи Кирил Пејчиновиќ за светец, во неговиот Лешочки манастир Read More »