Tag : иновации

Вести Економија

ФИТР: Продолжен рокот за аплицирање на јавниот повик за „старт-ап” и „спин-оф” компании

Слободен печат
Поради зголемениот интерес, особено од студенти и млади од целата држава, рокот за аплицирање за јавниот повик за кофинансирани грантови за новоосновани трговски друштва „старт-ап“...
Вести Економија

ФИТР: Инвестиции од 2,2 милиони евра во технолошки развој за 33 компании

Слободен печат
Триесет и три компании кои аплицираа по скратена постапка на Јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој на ФИТР ќе добијат 2.2 милиони евра,...
Вести Економија

ФИТР: На барање на компаниите продолжен рокот за аплицирање на јавниот повик за Технолошки развој

Слободен печат
Поради голем интерес и на барање на домашните компании, рокот за аплицирање по редовна постапка за јавниот повик за кофинансирани грантови за технолошки развој е...
Магазин Технологија

5Г ТЕХНОЛОГИЈА: Штетна по здравјето на луѓето или нуди подобри услови за живот?

Слободен Печат
5Г технологија, штети на здравјето на луѓето или ќе го подобри животот на луѓето? Додека Македонија се уште нема одлучено кој ќе биде првиот град...
Вести Економија

Деспотовски: Направивме целосен пресврт во економската политика со фокус на домашните компании

Слободен печат
Директорот на Фонд за иновации и технолошки развој, Јован Деспотовски беше во посетата на компанијата “Нетам“ во рамки на кампањата “Создаваме успешни приказни“ која Фондот...
Вести Економија

Која е најиновативната земја во светот?

Слободен печат
Според најновиот индекс за иновации „Блумберг 2020“, Германија е најиновативната земја во светот. По Германија следат Јужна Кореја, Сингапур, Швајцарија и Шведска, а во првите...
Вести Економија

ФИТР-МБА: Домашните компании ќе имаат олеснет пристап до финансиски средства

Слободен печат
Фондот за иновации и технолошки развој и Македонската банкарска асоцијација потпишаа Меморандум за соработка за олеснување и зголемување на пристапот до финансиски средства за домашните...
Вести Економија

Олеснат пристапот до средства за реазлизација на инвестициски проекти (ВИДЕО)

Слободен печат
Во Владата денеска беше презентиран новиот Јавен повик, кој го реализира Фондот за иновации и технолошки развој (ФИРТ), кој се однесува на кофинансирање грантови за...
Вести Економија

ФИТР: Буџетот е двојно зголемен за да ги поддржи проектите на повеќе компании

Слободен печат
По досега рекордно големиот интерес на компаниите за финансирање преку програмата за комерцијализација на иновации на ФИТР, и бројот на квалитетни инвестициски предлог-проекти, Фондот во...
Вести Економија

Европската бизнис асоцијација е на располагање за совети или насоки во процесот на дигитализација

Слободен печат
Можностите и предизвиците кои дигитализацијата им ги нуди на малите и средни претпријатија, брз раст со помош на дигитален маркетинг, електронската трговија како можност за...