• хаварија

Експлозија во најголемата македонска хидроцентрала „Вруток“, производството на струја е прекинато

Експлозија се случила попладнево во хидроелектраната Вруток, по што таа е надвор од функција и не произведува струја, објави Фактор. Станува збор за најголемата хидроелектрична централа во Македонија, со моќност од 150 мегавати. Таа е дел од Мавровскиот систем на АД Електрани на Северна Македонија, заедно со ХЕЦ Равен и ХЕЦ Врбен. По проблемите со …

Експлозија во најголемата македонска хидроцентрала „Вруток“, производството на струја е прекинато Read More »